KVÆRNE

FRISKKVÆRNET VS. FORMALET KAFFE
Friskkværnet kaffe er bare friskere!
Hele bønner har i forhold til kværnede bønner en meget mindre flade at ånde på, så derfor holder din kaffe sig frisk i længere tid.

Friskheden påvirker selvfølgelig smagen, og derfor smager friskkværnet kaffe også bedre.
Når du har kværnet din kaffe, begynder kaffen at ”ånde”, og der går faktisk kun 15-20 minutter før de vigtigste aromaer og olier forsvinder fra din kaffebønne.
Så hvorfor ikke få alt den gode smag ud af din kaffebønne ved at bruge en kaffekværn – eller en kaffemølle som mange også kender den som.

Du kan kværne dine bønner så fint som du vil have dem, ved at indstille på kaffekværnen. Nogle kværne har mange indstillinger og finjusteringer, som kan være en stor fordel for den garvede barista. Andre kværne er forudindstillede til bestemte bryggemetoder, hvilket kan gøre processen nemmere for nybegyndere, eller i kontormiljøer hvor tidsfaktoren spiller ind.

DE FORSKELLIGE KVÆRNTYPER
Der er mange delte meninger om hvilken type kaffekværn, der er bedst. Kværn med metal eller keramiske knive? Flad eller kegleformet kværn? Manuel eller automatisk?

Lad os ridse forskellene lidt op. Vi har brugt en flere parametre til at sammensætte denne vejledning. Dosering, mikrojustering, brugervenlighed, kegleformede knive, flade knive, timer.

Her er nogle tips til hvad du skal kigge efter, når du køber kaffekværn. Samt hvordan disse parametre har betydning for dit resultat.

INDSTILLINGER – STEP VS. ”TRÅDTE”
Dette henviser til, hvordan du indstiller partikelstørrelsen på kaffen der leveres. De fleste budgetkværne er det vi kalder “trådte”, hvilket betyder at der er markante indstillinger du bruger for at gå fra grov formaling til de fine espressoformalinger.
Nogle har 40 trin i deres kværninterval. Den dyreste trådte kværn har omkring 80 ledige trin, går fra pulver (tyrkisk) til medium partikelstørrelse.

FLADE VS. KEGLEFORMEDE KNIVE
Flade knive topper, hvis du gerne vil have ensartet partikler. Du skal til gengæld være obs på at de kan blive varmere, hvis du kværner mere end den har kapacitet til. Overvej derfor, hvor mange kg kaffe du kværner om dagen, så du får lige præcis den kværn som matcher dit behov.

Kegleformet knive spinder langsommere med mindre larm, og du kan få meget ud af dine kaffearomaer og -olier, da kværnen har et godt flow og ikke tilstopper. Desuden tilfører de kegleformede knive næsten ingen varme til kaffebønnen, når kværnen er igang.

KAFFEKVÆRN MED KERAMISKE KNIVE
Keramiske knive er kendt for aldrig at blive sløve, derfor har dine knive en meget længere holdbarhed.
De keramiske knive er meget hårdere end metal, derfor kan du kværne din kaffe meget finere. Kværne med keramiske knive er meget støjsvage.

KAFFEKVÆRN MED METAL KNIVE
Du får meget for pengene, når du køber en kværn med metal knive, da de er billigere at producere. Derfor kan en kaffekværn med metal knive være mere passende i et kommercielt miljø, grundet pris mod kvalitet.

En kaffekværn med metal knive kan være mere skrøbelige i forhold til fremmede objekter. Er du f.eks. uheldig at købe en dårlig kaffe, kan der findes småsten m.m. i pakken, og her vil en kværn med keramiske knive med stor sandsynlighed flække. Vi kan dog ikke forstille os at du finder den slags i dansk kaffe.

Så søger du en manuel kværn eller en elektrisk, så forhandler vi begge varianter hos Mokkahouse – kig forbi vores showroom i Stiling og hør nærmere.