Hvordan renser jeg min espressomaskine?
Hvorfor er det vigtigt at rense min espressomaskine?
At holde din espressomaskine ren er afgørende for både smag, levetid og oplevelsen i koppen. Her finder du de mest stillede spørgsmål. Og svarene på, hvordan du renser og passer bedst på din espressomaskine.
- Mindsker risikoen for tilstopning og dyre reparationer
- Forlænger levetiden på din espressomaskine
- Bedre smag i kaffen, da du fjerner gamle kafferester og olier
- En mere hygiejnisk bryggeproces
Sådan renser du din espressomaskine
Hvad er backflush?
Backflush er en rengøringsproces, hvor du bruger en blindfilterkurv og espressorens til at skylle maskinens ventiler og bryggehoved igennem (Et blindfilter er en filterkurv uden huller). Det fjerner ophobede kaffeolier, som ellers kan give en bitter smag og tilstoppe maskinen. Mange semiautomatiske maskiner understøtter backflush, og det bør gøres jævnligt for at sikre en ren maskine og god espresso.
Hvad skal jeg bruge til at rense min espressomaskine med?
Til en komplet rengøring af din espressomaskine skal du bruge:
- Espressorens som Evo, Sage eller Cafiza
- Blindfilter (medfølger ofte maskinen, ellers kan det tilkøbes her)
- Rengøringsbørste til bryggehoved og pakninger
- Mikrofiberklude til aftørring af maskinens ydre
- Afkalkningsmiddel som Urnex Dezcal
Hvordan renser jeg min mælkeskummer/steamarm?
Efter hver brug bør du tørre steamarmen af med en fugtig mikrofiberklud og blæse damp igennem for at fjerne mælk. Til en dybere rengøring kan du lade den ligge i en opløsning af Urnez Rinza, der effektivt opløser mælkerester. Det sikrer, at steamarmen altid er hygiejnisk og leverer perfekt damp.
Hvor ofte skal jeg rense min espressomaskine?
- Dagligt: Skyl bryggehoved, rengør portafilter og steamarm.
- Ugentligt: Udfør backflush med espressorens.
- Månedligt: Rens mælkesteameren grundigt, vask vandtanken, drypbakke og overflader.
- Årligt: En grundig afkalkning, udskiftning af gruppepakning.
En god huskeregel er: lidt hver dag – og en større rengøring én gang om ugen.
Hvor ofte skal jeg afkalke min espressomaskine?
Hvor ofte du skal afkalke afhænger af vandets hårdhed i dit område. Generelt anbefales:
Hårdt vand: hver 1-2 måned
Middel hårdt vand: hver 3 måned
Blødt vand: 1-2 gange om året
MEN! Vi anbefaler, at du forebygger kalk fremfor at afkalke, da espressomaskiner ikke har godt af hyppige afkalkninger. Brug kalkfilter i vandtanken og filteret vand (enten flaskevand eller vandfilterkande). Gør du dette, bør du kun afkalke din espressomaskine 1-2 gange om året.
Disse produkter anbefaler vi til rengøring af espressomaskiner
Hos Mokkahouse finder du alt, du skal bruge til at holde din maskine ren.
Lad kafferejsen fortsætte
Der er altid mere at lære (og smage!) i kaffens verden. Her har vi samlet flere indlæg, du kan hygge dig med.