Chemex

CHEMEX BRYGGERENS HISTORIE

Chemex blev designet i 1941 af kemikeren Dr. Peter Schlumbohm. Idag står Chemex bryggeren udstillet på Museet for moderne kunst og som et amerikansk design ikon fra 1940’erne.

Dr. Schlumbohm ville udvikle en brygger som gav et ensartet resultat, hver gang. Han startede ved papirfiltret. Det ekstra tykke Chemex filter hjælper til en ren klar kaffe, hvor de komplekse smagsnoter rigtig kan komme til udtryk.

Dernæst fandt han inspiration til glasbeholderen i sit laboratorieudstyr. Han endte med at lave Chemex bryggeren af ét stykke borosilikatglas, da materialet hverken påvirkede farve eller smagen i den færdige kaffe.

 

CHEMEX FILTRENE

Chemex filtret er renset gennem en firetrins proces med ekstremt varmt vand. Papiret er desuden 100% cellulære fiber og fremstilles primært af nåletræer, f.eks. fyr. Filtrene har forskellige former, enten runde eller firkantede. Materialet er det samme, det er altså kun formen som afviger.

Nogle syntes det firkantet Chemex filter er bedst, da det giver mulighed for at give filtret et buk ved hældetuden og derved undgå at filtret stopper vandgennemstrømningen. Til gengæld er spidserne meget høje, og det kan være generende for dit hældeflow.
Det runde Chemex filter passer lige til kanten og du kan ubesværet komme tæt på kaffen i dit ophæld.

Til 3-kop Chemex kanderne skal du selv folde dit filter, som i disse kander har en vinkel på 30 grader, frem for en vinkel på 60 grader. Dette giver et anderledes flow i dit ophæld, og giver derfor et lidt anderledes udtryk i koppen.

Kværnindstillinger til Chemex
Chemex filtrene er 20-30 % kraftigere end andre kaffefiltre, og desuden har kaffen kun mulighed for at komme ud i bunden af filtret på grund af de glatte sider. Det giver mere modstand for dit bryggevand, og det er derfor en god ide at kværne grovere end til V60 eller filtermaskinen.

Hvis din kaffe er for fint kværnet vil du sidde med en overekstraheret kaffe. Synes du derimod at dit Chemex bryg er for tyndt, så har du nok kværnet lidt for groft.

Det er en del af legen at finde den perfekte kværnindstilling til sit Chemex bryg.

 

CHEMEX SIDEKICK

Til din Chemex brygger kan du selvfølgelig købe dig fattig i tilbehør og smarte gadgets. Hos os synes vi det er vigtigt at have en kaffevægt, pour over kande og selvfølgelig god kaffe når du skal brygge Chemex.

Pour over kanden
En pour over kande er en kande eller kedel med en såkaldt svanehals. Svanehalsen laver en slank stråle, så du let kan ramme præcist i dit ophæld, og dermed styre ekstrationen af din kaffe helt nøjagtigt.

Kaffevægten
Når vi brygger Chemex bruger vi en kaffevægt til at sørge for et ensartet resultat. Vi ved hvad vi har gjort og hvordan, hvis vi noterer alt hvad der sker i bryggeprocessen. Når man ved hvad der sker i bryggeprocessen, kan man efterfølgende ændre en ting af gangen, f.eks. blooming-tid og derigennem forbedre ens bryg. Det blev lidt kringlet forklaret, vi håber det gav mening.

 

CHEMEX BRYGGEGUIDE

  • Fold dit filter og placer det i din Chemex brygger. Husk at vende filtret med de tre lag ud i hældetuden. Hvis du skal brygge større portioner kan det være en ide at forstærke med et ekstra buk i filtret.
  • Skyl dit Chemex filter med kogt vand. Dette gøres for at skylde filtret for papir-smag, varme Chemex bryggeren op og sørge for at filtret sidder ordentlig fast. Husk at hælde vandet ud igen ved hædetuden.
  • Tilføj den frisk formalede kaffe. Sørg for at kaffen ligger sig jævn i din Chemex, så vi har en jævn overflade at starte ophældet på.
  • Væd kaffen med det varme vand, start med at hælde i cirkler fra midten og ud. Lad din kaffe bloome i 30-35 sekunder, bestemt af hvor friskristet kaffen er.
  • Hæld resten af den ønskede mængde vand over kaffebønnerne. Lav igen cirkulære bevægelser fra midten og ud og tilbage igen. Undgå at ramme filtret, der er jo ikke noget kaffe.
  • Lad din kaffe løbe igennem din Chemex og nyd en skøn kop kaffe.

Denne lille bryggeguide er en simpel guide, som alle kan begynde på. Få forskellige smagsudtryk ved at lege med formalingsgraden, hældeteknikken, bryggetemperaturer og dosering.

Du kan også prøve at lave en iskaffe på din Chemex.