Espresso bønner

ESPRESSO
Det særlige og intense ved espressokaffen er de kraftige kaffeolier, man får ud af kaffebønnen. Disse kaffeolier kan kun blandes med vand under 9 bar tryg. Dette tryk kan kun laves på en espressomaskine.
Ved filterbryg laver man et overhæld, som giver nogle andre smagsnoter til din kaffe.

For mange kaffedrikkere er espressokaffe det eneste rigtige. Det er den reneste destillation af kaffebønnen, og på den måde bogstavelig talt essensen af bønnen.

På trods af at mange kender ordet ”espresso”, og nogenlunde ved hvad det er, hersker der stadig stor tvivl om hvad en espresso præcis er.

Først og fremmest er det ikke en ristningsmetode, ej heller en bestemt bønne eller blanding. Det er en tilberedningsmetode.
Mere specifikt er det en brygningsmetode, hvor vand under højt tryk tvinges igennem fint kværnede bønner.

HISTORIE
Den allerførste ”espressomaskine” blev egentlig opfundet af Angelo Moriondo af Turin, Italien. Han lavede en maskine, som han i 1884 fik patent på. Med hensigt på at kunne brygge en kop kaffe hurtigere, bryggede maskinen kaffe ved hjælp af damp med et tryk på ca. 1,5 bar.
Moriondo førte dog aldrig sin maskine videre til større produktion. Man ved desværre meget lidt om Moriondo, og der findes ikke engang et fotografi af hans maskine, kun patentet.

Først nogle år senere i starten af 1900-tallet, forsøgte den italienske købmand Luigi Bezzera sig med at brygge kaffe hurtigere end standarden dengang. Han menes at have brygget den første og oprindelige kop espressokaffe.
Med travlhed i købmandsforretningen, ville han tilberede sin kaffe hurtigere og tænkte at øge trykket i bryggeprocessen. Trykket kom aldrig højere end de 1,5 bar, men idéen med en hurtig kop kaffe viste sig at være langt bedre end Bezzera havde forestillet sig. Kaffeolierne blev nu trukket med ud, og skabte en fyldig og kraftig kop kaffe.

I 1901 søgte Bezzera om patent på maskinen, og lavede efterfølgnede flere forbedringer på Moriondo’s maskine. Han lavede nogle prototyper, men fik aldrig anerkendelse og succes med sit produkt, da han ikke havde penge nok til at producere og markedsføre det.
Heldigvis kendte han Desiderio Pavon, som kunne hjælpe ham med dette. De var den tids Steve Wozniak og Steve Jobs af espresso. Pavon købte senere, i 1903, Bezzera’s patent.

“DEN IDEALE”
Espresso som vi kender det i dag er meget langt fra den første kop, tilbage i 1900-tallet. Trykket på espressomaskiner idag ligger på 9 bar, hvor trykket for over 100 år siden var på ca. 1,5 bar.
Det var så at sige en hurtig kop sort kaffe, mere end det var espresso med crema.

Den første kommercielle espressomaskine bliver sat i produktion i 1905, og bliver navngivet; “Den Ideale”. Som følge af disse nye maskiner, kom udtrykket ”espresso” i det italienske leksikon omkring 1920.

I 1947 kom Gaggia håndpumpen, og med denne opfindelse kom der mere tryk på kaffen, hvilket resulterede i Crema’en. Crema’en er den gyldne skum på toppen, en vigtig del af espresso som vi kender det idag.

BASEN
Espresso er basen i alle typer kaffe, udenom filterkaffe og sortbryg.
De mange forskellige kaffedrikke som Café Latte, Cappuccino, Cortado, Macchiato og Americano, har alle espresso som grundbase.

Idag er variationerne enorme. Tag en amerikansk cappuccino: sammenlignet med dens italienske navnebror, indeholder den ofte dobbelt mængde mælk til den samme mængde kaffe, og så gerne chokolade pulver på toppen.